Bio

Marijje van Stralen voor web-3De Nederlandse sopraan Marijje van Stralen is succesvol in een ongekend breed repertoire: van de meeslepende opera’s van Lully en Purcell tot en met nieuw werk van toonaangevende componisten als Jonathan Dove, Louis Andriessen, Richard Rijnvos en Philippe Boesmans. In de ZaterdagMatinee was Marijje van Stralen soliste in o.a. de wereldpremière van Legende van Peter-Jan Wagemans o.l.v. Jaap van Zweden en o.l.v. Frans Bruggen in de de opera Les Indes Galantes, van Rameau. Zij zong in de opera Reigen van Boesmans met diverse uitvoeringen in Nederland en Parijs. Marijje zong in de opera After Life van Michel van der Aa (Melbourne festival) Marijje was verder o.a. te horen in de titelrol van Mandolino van Ron Ford met het ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest, bij het Nedpho in de rol van Frasquita (Carmen) o.l.v. Kreizberg en bij het BBC Ulster Orchestra in Dances van Louis Andriessen. In de Robeco zomerconcerten in de opera’s van Mozart, Bastien und Bastienne (Bastienne) en Der Schauspieldirektor (M.Silberklang), met het Radio-Philharmonisch Orkest o.l.v. Gerard Korsten en het Gelders Orkest o.l.v. Jan -willem de Vriend.De componist Richard Rijnvos won de Mattijs Vermeulenprijs voor Die Kammersangerin waarin zij de gelijknamige rol vertolkte op het Holland Festival.

Opera Marijje van Stralen zong onder meer bij diverse operahuizen in rollen als Pamina in Die Zauberflote (Ernst Theo Richter produktie) (Mozart) Adèle in Die Fledermaus (Johann Strauss), Lucia in The Rape of Lucretia (Britten), diverse Mozart rollen waaronder Pamina en Blondchen (in Die Entführung aus dem Serail), Bastienne in Bastien und Bastienne, Mme. Silberklank in Der Schauspieldirektor, Belinda in Dido and Aeneas (Purcell), Mädchen in Der Kaiser von Atlantis (Victor Ullman), Princess in L’Enfant et les Sortilèges (Ravel), Silvie in Gounod’ s La Colombe, Polly in Down in the

Valley (Kurt Weill), Ling in Het Monster met de twee Ruggen (van David Dramm en Hafid Bouazza), . Verder zong zij de rol van Flora in Tosca en was zij te horen in A Midsummernightsdream (Britten), Bizet’s Carmen (Frasquita), , Puccini’s Tosca (Shepherd), Maurice Ravel’s L’Enfant et les Sortilèges (Princess), Johann Strauss’ Die Fledermaus (Adèle), Britten’s The Rape of Lucretia (Lucia) and Martijn Padding and Friso Haverkamp’s Tattooed tongues (world premiere). Reclining Woman ( Astrid Kruisselbrink)en Riders to the Sea (Vaughan Williams), Les Aventures du Roi Pausole van Arthur Honegger, Spaces in between Benedict Weisser en Phaëton van J.B. Lully. Zij zong in King Arthur en Queen Mary bij Barokopera Amsterdam. Zij zong de rol van  Niece in Peter Grimes (Britten) bij De Nederlandse Reisopera en de rol van Saskia in de opera Writing to Vermeer van Louis Andriessen bij het NJO o.l.v. Reinbert de Leeuw en werkte mee aan deze productie van Nationale Opera en Ballet in Amsterdam en Lincoln Center New York.

Opnames Onder leiding van Jed Wentz is Marijje van Stralen op CD te horen als Sifare in de Mozart opera Mitridate. O.l.v. Ed Spanjaard als melkmeisje in Les aventures du Roi Pausole (Opera Trionfo). In de cd Growing up in Opera (diverse aria’s).

Dirigenten en orkesten Marijje van Stralen heeft o.a. gewerkt met dirigenten als Jaap van Zweden, Richard Bradshaw, Roy Goodman, Reinbert de Leeuw, Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard, Yakov Kreizberg, Joel levi, Arie van Beek en Jan Willem de Vriend en met  orkesten zoals het BBC Ulster Orchestra, het Radio-Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Brabants Orkest, Het Gelders Orkest,Limburgs Symfonie Orkest, Noord Nederlands Orkest (Die Fledermaus), Vlaams Radio Orkest, Orkest van het Oosten, Orchestre de Picardie en Orchestre Mirai Tokyo (Bunka Kaikan).

Ensembles Robin de Raaf schreef De Vlucht van de Magier voor haar ensemble waarvoor hij de Gaudeamus compositie prijs won. Louis Andriessen schreef in opdracht van de BBC The New Maths voor haar ensemble ELECTRA ( tot 2005).Marijje was o.a. te gast bij Het Nieuw Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Ensemble Sospeso New York, het Combattimento Consort Amsterdam, het N.J.O, N.S.O, Insomnio, Opera Trionfo, Matangi Quartet, Cello8tet Amsterdam,Asko- Schoenberg ensemble, Ives-ensemble, Monword-consort en Amsterdam Sinfonietta. Met Edwin Rutten en Reinhild Mees zong zij in Het Zingende Hart van Igor Strawinsky. Met RCO-camerata was Marijje te horen in Wenen en op festivals in Frankrijk ( Saint-Yriex, Cluny, Noyers sur Serein).

Verschillende festivals Marijje van Stralen trad op in diverse grote zalen en op toonaangevende festivals waaronder het Barbican en South Bank Centre (Londen), het Pontino Festival (Italië), Berliner Festwochen (Musikfabrik), Agora Festival (Parijs), het Sonic Evolutions Festival in New York (Lincoln Center), het Holland Festival, Cordoba Festival, Robeco Zomerconcerten te Amsterdam, maar ook op het Franse festival Art Lyrique et Musique Ancienne, Theatre L’Athenee Parijs  (Purcell’s King Arthur en Queen Mary) Barokopera Amsterdam Met het Combattimento Consort was zij te horen op het Bach Festival Amsterdam, de Cello Bienale Amsterdam, Het Grachtenfestival (diverse opera’s waaronder Pig and Greed van Jonathan Dove, Riders to the sea van Vaughan Williams), en het Carmel Bach Festival in San Francisco.  De Nederlandse Muziekdagen, Karavaan,November Music etc. Met Trompettist Omar Tomasoni was zij te horen in Japan (o.a. Tokyo City Opera, Sapporo, Osaka, Kagoshima) Marijje zong in de Robeco zomerconcerten, diverse kamermuziekserie’s in de kleine zaal en in de triple A-serie, op de 80-ste verjaardag van Sofia Goebaidulina met het Asko- Schoenberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw.

 

Studie Marijje studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en het Curtis Institute of Music in Philadelphia, William Riley, New York. Ze werd geselecteerd voor de Britten-Pears School of Advanced Musical Studies in Aldeborough. Ze was lid van het ensemble van het Internationaal Opera Studio Nederland, won de publieksprijs en was finaliste op het Christina Deutekom concours.

ARTISTIEK LEIDER Tijdens haar studie vormde Marijje met collegae Het Amsterdams Kwintet. Het kwintet was o.a. te gast bij De Suite Muziekweek, Het kwintet won de eerste prijs het Internationale Wettbewerb fur junge Kultur in Dusseldorf . De componist Robin de Raaff won de Gaudeamus prijs voor zijn compositie voor het kwintet.Toen sopraan Barbara Hannigan ensemble Electra verliet, was Marijje haar opvolgster. Louis Andriessen en Michel van der Aa schreven The new Math(s) voor het ensemble, een compositie die o.a. in Londen, New York en Parijs werd uitgevoerd.Marijje is adviseur voor het Fonds Podiumkunsten, lid van de programmaraad van festival Karavaan. Marijje was zijdelings betrokken bij de Maurice Amado Foundation.Marijje was o.a. initiatiefneemster van de opera Riders to the Sea (regie Timothy Nelson) voor het Grachtenfestival, van Splendor Kids (met Aisling Casey en Iris Oltheten) en de Splendor Salon (met Isabel Schröder o.a. Nederlandse Muziekdagen).In opdracht van het Internationaal Kamrmuziekfestival Delft (Liza Ferschtman) ontwikkelde Marijje i.s.m. acteur Ton Meijer diverse voorstellingen: De ark van Noach, Robinson Crusoe, Be Mozart, De draad van Calder, Aadje Piraatje. Ook ontwikkelde Marijje voor he festival de participatie voorstelling Willem, de opera, een opera over het leven van Willem van Oranje en vrijheid.Michael Gieler vroeg haar voorstellingen voor zijn International Bach Festival Canarias te ontwikkelen; Be Bach en Be Vivaldi. Deze voorstellingen met acteur Ton Meijer waren o.a op festival Wonderfeel, Oranjewoud, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, IKFDelft, Zoom-festival, Karavaan en zalen als Tivoli-Vredenburg, De Doelen, Muziekcentrum Eindhoven en Concertgebouw Amsterdam te horen.Het NNO vroeg haar het ensemble samen te stellen voor Berio, Sinfonia met Stefan Asbury. I.s.m. de Hogeschool Utrecht ontwikkelde Marijje de cd Growing up in opera en realiseerde zij de uitvoering van de opera Le Devin du Village van Rousseau (o.a. op het Grachtenfestival).Marijje was met haar stichting producent van de opera Mr Finney de opera i.s.m. Asko-Schoenberg ensemble en de Koninklijke Schouwburg Den Haag.Marijje was initiatiefneemster en ontwikkelde als artistiek coördinator i.s.m. Stichting Agora en Nationale Opera en Ballet Opera aan de Zaan; een operajaar voor alle leerlingen, leraren, medewerkers en ouders van 25 scholen voor prima onderwijs in de Zaanstreek.In opdracht van basisschool Klein Amsterdam Marijje een schoollied voor de opening van de nieuwe school. Ter voorbereiding bezocht het lerarenteam  NO&B.In opdracht van Barokopera Amsterdam en i.s.m. NO&B, het Zaantheater en Zaans Museum (Tsaar-Peterhuisje) was Marijje verantwoordelijk voor de educatieve/participatie invulling van het  Tsaar-Peter-Festival in het kader van de opera De Ontmaskering van Peter de Grote.

Marijje van Stralen is moeder van 3 kinderen, getrouwd met de pianist Jeroen Bal en woont in Amsterdam centrum.

%d bloggers liken dit: